Januari ”Thorsmånad”

Årets första månad helgades åt fredens gud, och ända sedan gamla hedniska tider har denna månad kallats Thorsmånad hos oss. Mycket troligt till åminnelse av Thor, styrkans och åskans gud och son till Oden. Vissa antar dock att namnet istället kan härledas från det gamla ordet ”thorri”, som betyder huvudstyrka eller det förnämsta av en sak. Härav detta skulle man kunna anta att denna period utgjorde vinterns förnämsta del, då även den starkaste kölden inträffar. En annan teori är att Thorsmånad en förvrängning av Torremånad, som betyder barfrost. Enligt fornnordisk mytologi var Torre son till guden Snö den Gamle. Det var bl.a. Torre man offrade till vid midvinterblotet. 

Enligt Bondepraktikan

Om himmelen är röd om morgonen på nyårsdagen, blir det ett år av stor sorg och klagan. Stort krig det året vi visserligen få men mycket oväder också.

Om himmelen är klar och solen skiner på Vincents dag, kommer året att ger oss mycket vin.

Om himmelen är klar och solen skiner på s:t Pauli dag, betyder det att året blir fruktsamt och också skörden fin. Men blir det regn och snö, har vi framför oss ett medelmåttigt år trots sådd av gott frö. 


Blir det mycket mörkt och dagg, bör du till gudarna ropa och be om hjälp i all din nöd med att bevara dig från den hårda dö

Januari har 31 dagar. Dagen är 8 timmar och 10 minuter lång i genomsnitt. Solen löper i vattumannens tecken mellan den 10 januari till den 10 februari.

Om vädret i månadens början och slut är vackert, kan man hoppas på ett gott år. Dansar myggen, blir det svårt foder år. Är januari varm, blir skörden arm. Om gräset växer i januari, blir det så mycket sämre, när det bör växa. Mycket regn i januari ger ingen välsignelse av nästa skörd. Så länge lärkan sjunger före kyndelsmässodagen (den 2 februari), så länge tiger hon efter denna dag. Vädret i januari upprepar sig i vädret i juni. Dimma i januari ger en våt vår. Om det är dimmigt från jul till heliga tre konungars dag (trettondagen), blir det mycket sjukligt under året. Åska i januari bebådar ett fruktbart år, men även storm och krig. 

Märkedagar under januari månad:
Nyårsdagen (den 1). Det är en gammal tro, att allt som denna dag händer någon, kommer att ske under det påföljande året. Om solen skiner klart eller himlen är röd på nyårsdagens morgon, betyder det oväder och krig. Lika många dagar nyårsnyet döljs under molnen. lika många dagar ska säden ligga i jorden, innan den kommer upp. Om aftonstjärnan (Venus) går före nyet, bebådar det god årsväxt, men går nyet före aftonstjärnan betecknar det dyr tid.

Vincentiusdagen (den 22). Om denna dag är vacker och klar betyder det gott och fruktbart år.


S.T Paulidagen (25/1). Är denna dag vacker och klar betyder det god årsväxt d. Förty döden ska ett stort antal förtära, då det blir många till kyrkogården att bära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait